Stadsbib sluit na zomer op zondag

Op 9 juli 2013

De bib sluit vanaf 1 september op zondag, een van de drukkere dagen. Besparingen liggen aan de basis van die maatregel. Ter compensatie is de bib op zaterdag voortaan een uur langer open. "Ik begrijp dat dit geen populaire beslissing is, maar we moeten besparen", zegt schepen van ...

De bib sluit vanaf 1 september op zondag, een van de drukkere dagen.

Besparingen liggen aan de basis van die maatregel. Ter compensatie is de bib op zaterdag voortaan een uur langer open. "Ik begrijp dat dit geen populaire beslissing is, maar we moeten besparen", zegt schepen van Bibliotheken, Ingrid Ryken (CD&V).

In de regio is de Herentalse bib een van de enige die op zondag open is, maar daar komt een einde aan. "Op zondag van 10 tot 12u geopend zijn, brengt veel personeelskosten met zich mee. De overuren dubbel worden vergoed. Als alternatief zijn we op zaterdag een uur langer open, tot 18u. Uit een enquête blijkt dat we op zaterdag rond 14u de meeste inleveringen van boeken krijgen."

Ook het Noorderwijkse filiaal sluit weldra op zondag, maar is binnenkort geopend op zaterdag. Vanaf het nieuwe schooljaar sluit de Noorderwijkse bib op vrijdag: die openingsdag wordt verschoven naar maandag.

Zo is de bib er om de twee dagen open.

De N-VA vindt de zondagse sluiting maar niets. Raadslid Hubert Van Ooteghem merkt op dat het op zondag niet alleen over boeken gaat, maar ook over de leeszaal voor kranten en gebruik van het internet. Hij pleit ervoor om op maandag te sluiten.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is