Nieuws uit de gemeenteraad 4 juni 2013

Op 4 juni 2013, over deze onderwerpen: In de gemeenteraad

Misleidende info over Diftar 

De N-VA klaagt de misleidende communicatie naar de burger aan van het Bestuur in verband met de nieuwe tarieven voor de huis aan huis ophaling van de restafval. In de stadskrant van juni/juli/augustus wordt als reden voor de verdubbeling van het vast recht (container) de door het Vlaams Gewest opgelegde daling van de kilogramprijs opgeven : “hierdoor moet de stad de huurprijs van de containers laten stijgen”.

De stad moet dit helemaal niet in deze mate.  Met de in Herentals aangeboden hoeveelheid restafval per burger per jaar zou een stijging van het vast recht met enkele euro volstaan om de daling van de kilogramprijs te compenseren. De echte reden voor de verdubbeling is dat het bestuur de kosten van de verwerking van het restafval in grotere mate wil laten dekken door de Diftar-opbrengsten en minder laten betalen uit de algemene kas.  De N-VA kan daar enigszins inkomen maar vindt dat het bestuur deze belastingverhoging van ongeveer 100.000 €/jaar ook eerlijk moet durven communiceren. Een belastingverhoging is een belastingverhoging!

 

Snoeiafval containerpark, steun wordt afgebouwd 

In 2009 werd het aanbrengen in de maanden april en november van snoeihout, haagscheersel en bladeren, gratis gemaakt.  Deze maatregel werd genomen omdat de stad het aanplanten van houtkanten en hagen wil bevorderen (Behaag de Kempen!) en wil voorkomen dat burgers dit niet meer gaan doen omdat ze voor het snoeihout veel moeten gaan betalen.  Ook wil de stad niet dat de burgerzin om in de herfst bladeren, al of niet afkomstig van eigen bomen,  van straat te ruimen zou verzwakt worden.

Deze doelstelling wordt nu verlaten.  Het instellen van een gratis afgifte van de eerste 50 kg groenafval per gezin komt helemaal niet tegemoet aan dit objectief.  Daarvoor is de gratis hoeveelheid veel te klein, is de prijs van 0,15 €/kg voor wat daar boven gaat veel te duur en is de maatregel niet gericht genoeg.  Wie iet of wat haagkant heeft of bomen in zijn buurt komt vlot ver boven de gestelde limiet uit.

Een voorstel van N-VA om voor het groenafval in kwestie slechts de marginale verwerkingskost voor de stad, ongeveer 6 cent/kg, te laten betalen werd door de meerderheid weggestemd, net zoals het voorstel om per gezin een limiet in te stelen van 500kg groenafval (haagscheersel en bladeren) in april en november . In Olen kan je ook gratis 50 kg aanbieden en betaal je voorwat er bovenop komt 5 cent/kg.

 

Netepark wordt weer duurder 

Om de begroting minder te belasten met de hoge kosten van de uitbating van het Netepark heeft het bestuur de tarieven verhoogd.  Dit zowel voor de inwoners als voor anderen.  Omdat Herentalsenaren sowieso via hun gemeentebelastingen al elk jaar bijdragen voor het Netepark, had de N- VA liever gezien dat de verhoging (nog) meer ten laste zou zijn van niet-inwoners. Opnieuw een belastingverhoging voor de Herentalsenaren dus.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is