Nieuws uit de gemeenteraad van 2 juli 2013

Op 2 juli 2013, over deze onderwerpen: In de gemeenteraad

Prinsenstraatje Noorderwijk aangepakt! 

De N-VA-fractie kloeg op de zitting van maart de erbarmelijke toestand aan van het onverharde Prinsenstraatje in Noorderwijk. Wij zijn zeer tevreden dat in het bestek voor het uitvoeren van onderhoud- en herstellingswerken aan onverharde wegen dat deze gemeenteraad werd goedgekeurd het Prinsenstraatje is opgenomen.

 

Censuur in notulen gemeenteraad? 

Tijdens de bespreking van een agendapunt kunnen amendementen ingediend worden.  Quasi alle amendementen vanuit de oppositie worden (helaas) door de meerderheid afgeschoten.  Tot nu toe werd het onderwerp van het amendement in het verslag genotuleerd in enkele zinnen.  Maar de notulen van de gemeenteraad van 4 juni 2013 bevatten alleen nog de zin “de XXX fractie dient een amendement in. De stemming geeft volgend resultaat : … Het amendement is verworpen. Wat het amendement voorstelde, daar heeft de lezer het raden naar.

De N-VA vindt dat dit de kwaliteit en bruikbaarheid van de notulen vermindert en vraagt de tot nu gebruikte conventie in de notulen verder te zetten. De gemeenteraadsvoorzitter zal zich hierover beraden.

 

N-VA betreurt vermindering openingsuren bibliotheek 

Het schepencollege stelde voor het aantal openingsuren van de stedelijke bib in het centrum te reduceren van 42 naar 36.  Hierbij vallen de voormiddaguren weg , wordt op zondag gesloten en wordt op zaterdag ook in de voormiddag geopend.  Voor het filiaal Noorderwijk vermindert het aantal uren niet (er zijn er maar 6) maar ook daar valt ook de zondagsessie weg. Deze vermindering van dienstverlening wordt gemotiveerd door noodzaak tot besparen vooral o personeelskosten (de besparing in 0,75 voltijdse equivalenten op een totaal van ongevee 18 voltijdse equivalenten).

Omdat de zondagsuren zeer drukke uren zijn, stelde de N-VA voor om een besparing te realiseren door op maandag te sluiten maar de zondag open te blijven. De meerderheid had daar geen oren naar. Herentalsenaren die in het verleden graag op zondag naar de bib. gingen, hebben bijgevolg pech.

 

N-VA-voorstel huursubsidie afgevoerd: gemeentebestuur geen weet van groot leegstandsprobleem in het centrum ...

De N-VA lanceerde een voorstel om beginnende ondernemers in de winkelstraten een duwtje in de rug te geven door een (eventueel terug te betalen) huursubsidie van de stad gedurende de eerste drie jaar.  Dit om de grote leegstand van winkelpanden in Herentals te helpen bestrijden. Dit voorstel kreeg ruime aandacht in de media.

Het bestuur zag dit zoals gevreesd niet zitten.  Zij zien meer baat in een verhoging van de leegstandsheffing.  En een huursubsidie is niet in het bestuursakkoord voorzien...  Daarenboven is er volgens het gemeentebestuur geen groot leegstandsprobleem in het winkelcentrum of toch niet groter dan in Geel of Turnhout. Een hele geruststelling ...

Het voorstel om het N-VA-reglement voor advies voor te leggen aan de middenstandsraad werd niet aangenomen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is