Uit de gemeenteraad van 6 december 2016

Op 6 december 2016, over deze onderwerpen: In de gemeenteraad

De AGB Sport en Recreatie

7 van de 20 agendapunten hadden te maken met een wijziging, uitgekiend door een duur consultant bureau, van de wijze waarop de AGB Sport en Recreatie  financieel wordt beheerd.  Dit was nodig om de gemeente toe te laten in de toekomst nog 15% BTW (in plaats van nu 21%) te recupereren op de investeringen van de AGB.  De belastingsadministratie heeft immers in een omzendbrief geprobeerd deze vorm van ontwijking door AGB’s in  te perken. 

De N-VA vindt deze vorm van belastingsontwijking niet ethisch voor een openbaar bestuur en had liever gezien dat men op een elegante wijze de AGB, die veel extra werk voor de administratie en het beleid meebrengt , liquideert.  Maar volgens het bestuur zitten we met de gebakken peren en kunnen we de AGB niet stopzetten zonder veel financieel verlies.

Gemeentelijke dotatie politiezone Neteland

Wij constateren dat bij de opmaak van haar begroting de politiezone Neteland weinig of geen rekening houdt met de significante federale bijdrage uit het verkeersveiligheidsfonds.  Deze federale middelen (770.000 € ongeveer) liggen sinds 2008 bij wet vast en zijn dus zeker verworven.  Daarenboven worden geregeld, dank zij minister Jambon, achterstallige middelen uit het fonds, die jarenlang door Milquet zijn geblokkeerd, vrijgemaakt.  Ook met die bijkomende zekere financiering houdt de politiebegroting geen rekening.

Wij vinden dat de bijkomende federale toelage ten minste gedeeltelijk ten goede moet komen aan de gemeenten door een daling van de gemeentelijke dotatie.  Die is echter sinds 2013 onveranderd op ongeveer 3,3 miljoen € vastgelegd.  Een in het vooruitzicht gestelde daling voor 2017 zit er niet in.

Stadskanker ontsiert kerstsfeer

De N-VA betreurt dat er geen betere oplossing is gevonden om het in 2015 door een brand geteisterde gildenhuis op de hoek Grote Markt en Zandstraat aan het zicht te onttrekken. Het werk van de kunstacademie is prachtig.  Maar omdat de stad niet koos voor een grote geveldoek met een degelijkere constructie oogt het resultaat pover en amateuristisch. Zo draagt het weinig bij tot een sfeervolle kerstsfeer, integendeel.  Een gemiste kans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is